hilma dekens Registercounsellor ABvC® & coach

Immateriële schade door Groningse aardbevingen bij kinderen

Kinderen die te maken krijgen met aardbevingsproblematiek groeien op met angst en een gevoel van onveiligheid. Ze hebben angstgedachtes als; ‘Stort het huis in bij een volgende aardbeving? Moeten we verhuizen en zie ik mijn vrienden dan nog? Kan ik in mijn vertrouwde slaapkamer blijven slapen?’ Daarnaast voelen ze de angst van hun ouders. En zien en ervaren ze de stress, onmacht en frustratie bij ouders als gevolg van de schadeherstel- en versterkingstrajecten en de mogelijke vertragingen.

Ouders kunnen zo in beslag genomen worden door de aardbevingsproblematiek dat zij onvoldoende oog hebben voor wat er speelt bij hun kinderen. Misschien missen zij daardoor belangrijke signalen waardoor niet ingegrepen wordt.

Ouders in bescherming nemen

Kinderen zijn geneigd hun ouders te ontzien. Ze nemen onbewust ouders in bescherming en laten niet merken dat ze angstig of verdrietig zijn. Kinderen willen niet ‘lastig’ zijn, want hun ouders hebben al zoveel zorgen. Ze kunnen daardoor in hun schulp kruipen waardoor psychologische –, sociale –, emotionele – en lichamelijke problematiek ontstaat die kan doorwerken in hun latere leven. Ze maken zich onzichtbaar, hebben moeite in verbinding te komen met hun emoties en behoeften en het uiten daarvan.

Chronische stress

Als kinderen - en volwassenen – langdurig in angst of in een onzeker en onveilige omgeving leven, dan wordt de angst een basismodus, er ontstaat chronische stress. Ze zitten voortdurend in een waakstand. Net als de stokstaartjes die op hun hoede zijn. Deze chronische stress zorgt voor een neurohormonale ontregeling van het stressmechanisme*¹. Dit geeft lichamelijke - en mentale klachten zoals overspanning en burn-out. Daarbij tast chronische stress het immuunsysteem aan waardoor je vatbaarder bent voor ziekte.

Rem op persoonlijke groei

Een gevoel van zekerheid en veiligheid is een basisbehoefte. De overheid heeft de plicht dit te waarborgen. Als een gevoel van zekerheid en veiligheid wordt ervaren geeft dit een intern basisvertrouwen, een fundament wat nodig is om tot ontwikkeling en groei te komen. Het geeft de ruimte nieuwsgierig te zijn. Als er een fundamenteel intern basisvertrouwen ontbreekt remt dit de persoonlijke – en (studie)loopbaanontwikkeling.

Transgenerationele traumatisering

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar vroegkinderlijke – en
transgenerationele traumatisering*². Wat voor invloed heeft het op de generatie die nog geboren moet worden.....?

Hilma Dekens

Registercounsellor ABvC® & Coach


*¹https://dbtm.nl/bestanden/pdf/140709-Whitepaper%20Onderbouwing%20en%20effectiviteit%20van%20stresscoaching%20dmv%20CSR-Methode.pdf

*²https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/hoe-je-een-trauma-kunt-erven-van-je-ouders/

Terug naar overzicht met blogs, klik hier.