hilma dekens

hilma dekens

13 december 2016 - GELOOF JIJ IN JEZELF?

Annemarie heeft sinds een half jaar een kapsalon. Een droom die uitgekomen is. Toch ervaart ze veel stress en weinig werkplezier. Ze doet er alles aan om de kapsalon tot een succes te maken. Ze heeft de kapsalon mooi gestyled en is vriendelijk en gastvrij. Ook volgt ze workshops om nog beter te worden in het kappersvak en ze weet wat de modetrends zijn. Het aantal klanten groeit en is tevreden. Alle ingrediënten om blij te zijn, toch….?

Maar er is steeds een stemmetje dat fluistert:’Je kan het niet, je bent niet goed genoeg. Straks val je door de mand...’.

Haar innerlijke criticus die continue op haar schouder zit en spreekt. Een belemmerende gedachte die Annemarie een onzeker gevoel geeft en haar remt om te genieten.

Annemarie is ‘in gesprek’ gegaan met haar innerlijke criticus en heeft gevraagd waarom zij haar meezeult. Haar innerlijke criticus weet niet hoe ze is ontstaan. Waarschijnlijk is ze door een negatieve ervaring uit Annemarie haar kindertijd op haar schouder gaan zitten, en er nooit meer vanaf gegaan.

Maar Annemarie is er helemaal klaar mee en zet haar innerlijke criticus in de kast en draait de deur op slot. Af en toe mag ze er uitkomen, wanneer Annemarie een oordeel nodig heeft.

Nu fluistert de stem van oma haar toe:’Je kunt het, ik weet het zeker!’.

In de kast was nog een plekje vrij. Daar staat nu ook haar perfectionisme. Perfectie nastreven werkt verlammend, want niemand is volmaakt. Pas dan is er ruimte voor groei en ontwikkeling.

Annemarie heeft nu een realistisch zelfbeeld.

“Je ziet de dingen niet zoals ze zijn, je ziet de dingen zoals je bent” zei Socrates. Ervaringen in je leven vormen jou en je kijk op jezelf en de wereld.

Annemarie werkt nu met vertrouwen en plezier in haar kapsalon.

Hilma Dekens
Counsellor & Coach

Terug naar overzicht met blogs, klik hier.