hilma dekens registercounsellor abvc & coach

Omvergeblazen

Heb jij wel eens het gevoel dat je omvergeblazen wordt? Door je leidinggevende, stagebegeleider, collega of zomaar iemand? Waardoor jouw onzekerheid wordt aangewakkerd?

Op je werk of stageplaats kom je ze vast wel eens tegen. Mensen die jou op een hooghartig, belerend en negatief kritische manier wijzen op wat jij allemaal fout doet. En je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent. Je eigenwaarde kan hierdoor enorm naar beneden worden gehaald.

Het verlamt je, je gaat je misschien terugtrekken. En de beslissingen die je neemt of handelingen die je uitvoert komen niet meer vanuit je eigen gevoel. Maar vanuit het verwachtingspatroon van je leidinggevende, stagebegeleider of collega. Je gaat een rol spelen, de ‘ideale’ werknemer, die ver van jou af staat. Je bent constant op je hoede. Het kost je bakken met energie en je krijgt allerlei stressklachten. Je ziet er tegenop om weer aan het werk te gaan...

Onzekerheid is universeel. Echt iedereen kent dit gevoel. Ook je overschreeuwende leidinggevende of stagebegeleider. Je bent geneigd om de reactie van hem of haar op jezelf te betrekken; 'het zal wel aan mij liggen’.

Onzekerheid kan je blokkeren. Dat is één reactie op onzekerheid. Twijfelen aan jezelf kan ook een tegenovergestelde reactie oproepen; jezelf opblazen en overschreeuwen om je onzekerheid te verbloemen. Mensen die dit gedrag vertonen kunnen juist zelf erg onzeker zijn. Het is hun manier om overeind te blijven, net als het jouw manier is om je aan te passen of dat het jou blokkeert.

Als je het gevoel hebt dat jij naar beneden gehaald wordt, of iemand laat jou voortdurend weten wat hij of zij allemaal al weet, en jij niet, probeer dan eens met een andere blik naar deze persoon te kijken. Wat zou de achterliggende, vaak onbewuste, drijfveer zijn?

Misschien ben juist jij degene die hem of haar onzeker maakt. Omdat jij kennis of vaardigheden in huis hebt die de ander niet bezit. En hij of zij merkt, dat jij beter bent op bepaalde gebieden: ‘Je kunt het meeste leren van mensen die irritatie bij jou oproepen...’

Net als dat jij onbewust in de verlammende rol schiet, zal je leidinggevende onbewust een overschreeuwende houding aannemen. Om de positie die hij of zij inneemt binnen de werkrelatie in stand te houden.

Nu je dit weet kun je wellicht een andere conclusie verbinden aan het zelfingenomen gedrag van de ander. En het minder snel op jezelf betrekken. Wanneer je er milder naar kan kijken kom je meer in je eigen kracht te staan.

Hierdoor kun je jezelf uit je verlammende en aangepaste rol halen. Want als je blijft stilstaan, valt er niets te leren. En struikelen mag, want ook dan kom je vooruit.

Het is logisch dat je fouten maakt. Niemand is perfect. En perfectie nastreven werkt ook blokkerend. Helemaal op een stageplaats valt er veel te leren, en gaan er dingen mis. Het is een oefenveld. Want als je alles al wist, had je toch geen stage hoeven lopen en ervaring opdoen?

Het is belangrijk dat jouw leidinggevende of stagebegeleider je op een veilig en betrokken manier wijst op de dingen die niet goed gaan. En jou op coachende wijze begeleidt in hoe je het de volgende keer anders en beter kan doen. In een veilig en betrokken werkomgeving kom je tot leren en ontwikkeling.

Probeer eens in gesprek te gaan met je leidinggevende of stagebegeleider wanneer jij het gevoel hebt dat je door hem of haar omvergeblazen wordt. Benoem je onzekerheid. Vertel wat het met jou doet en hoe verlammend het werkt. Gebruik geen aanvallende woorden en houding. Maar hou het bij jezelf. Benoem het feitelijk gedrag van de ander en wat voor invloed dit heeft op jou. Bijvoorbeeld; ’Wanneer je op een onaardige toon tegen mij zegt wat ik allemaal fout doe schrik ik en word ik onzeker. Het lukt dan helemaal niet meer om het goed te doen.’

Je zult merken dat het masker van je leidinggevende valt en er op gelijkwaardig niveau toch een gesprek mogelijk is waarin begrip wordt getoond. En er dan stappen gezet kunnen worden naar een veilige werkrelatie.

Lukt dit niet? Misschien is er een vertrouwenspersoon op je werk, iemand thuis of je mentor met wie je dit kunt bespreken en die jou verder kan helpen.

Hilma Dekens                                                                                                    
Registercounsellor ABvC® & Coach


Terug naar overzicht met blogs, klik hier.