Tips tegen stress en burn-out - praktische handvatten

 

1. Werken aan je energiegevers of energievreters
Om meer balans te krijgen in je energieniveau kun je werken aan situaties in je leven die het grootste probleem vormen, jouw energievreters. Maar je kunt ook stappen zetten binnen omstandigheden die juist energie en een positief gevoel geven. Deze energieboost neem je mee naar moeilijke situaties waar je minder invloed op hebt, en die daardoor beter te hanteren zijn. Je creëert zo een energiebuffer.

2. Waar heb je invloed op
Wat er op ons pad komt hebben we helaas niet altijd zelf in de hand. Een van je ouders wordt ziek en heeft mantelzorg nodig, je nieuwe leidinggevende is een hork of je partner wil scheiden. Dit zorgt voor controleverlies en machteloosheid. Als je niets aan de omstandigheden kan veranderen, kijk dan waar je wel grip op hebt of hoe je hier anders naar kunt kijken.

Stel je voor het regent al dagen en al je plannen kun je overboord gooien. Al je energie gaat uit naar het vinden van oplossingen om de regen te stoppen. Maar je hebt geen invloed op de weersomstandigheden, dus de energie die je hierin steekt is vermoeiend en ook nog eens nutteloos. Wat kan je wel doen: een paraplu opzetten. En hoe kun je er anders tegen aankijken: de planten in de tuin komen tot bloei en ik ga straks genieten van mijn tuin. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar de omstandigheden accepteren zoals ze zijn – en de nare gevoelens die hier bij horen – kan uiteindelijk meer rust geven dan strijden tegen iets wat je niet in de hand hebt.

Franciscus van Assisi (1181-1226 n. Chr.), een heilige uit Italië, gaf hierover een mooie samenvatting van levenskunst; ’Geef me de kracht om te veranderen wat ik kan, geef me de moed om te accepteren wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil tussen beiden te zien.’

3. Interne of externe kompas
Sta stil of je een beslissing neemt vanuit je interne of externe kompas. Wat is je drijfveer; doe je het vanuit een innerlijk willen, of omdat je denkt dat het van jou wordt verwacht door je omgeving. Te veel varen op je externe kompas geeft stress.

4. Vermijd aarzeltaal (bij ‘nee’ zeggen)
‘Nou, op zich is dat misschien voor nu een beetje onhandig, ik kijk even, uhm...’ Aarzeltaal verzacht je ‘nee’ niet. Die maakt je boodschap alleen maar minder helder. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik wil dat niet, ‘Ik heb geen tijd op dit moment’ of ‘Helaas, ik heb andere plannen’. Wees eerlijk en direct. Formuleer eventueel van tevoren wat je precies wilt zeggen.

5. Loslaten
‘Wat zullen ze van mij vinden...’ Als pleaser klinkt je dit bekend in de oren. Een gedachte die voortkomt uit angst voor afwijzing, bang dat ze je niet aardig vinden. Maar je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Probeer dat dan ook niet. Maak het jezelf wat vaker naar de zin, en kijk hoe dat uitpakt. Natuurlijk moet je soms dingen doen waar je van baalt, maar wees een beetje milder voor jezelf.

Roep af en toe ‘F*CK IT!’ en ervaar hoe goed jij kan loslaten. Maak een f*ck-it-list van alle dingen die je niet meer wilt en schrijf ze per thema op papier. Maak er een prop van, zeg f*ck-it en gooi het symbolisch in de f*ck-it-bucket.

6. Ga een dagje lanterfanten
Ga met je kopje koffie op de bank zitten en ga mijmeren, alleen maar een beetje door het raam zitten staren. Even geen radio, TV, Facebook of mobiel. Vermijd alle prikkels zo veel mogelijk. En gun jezelf een middagje lummelen; lekker nietsdoen of een beetje aanrommelen in huis.

7. Versterk je kwaliteiten
Streef geen perfectie na, dat je alles moet kunnen, dit werkt verlammend. Accepteer waar je minder goed in bent, laat dit los. Wat kan je wel en vind je leuk, wat kan je niet. Richt je op je kwaliteiten waar je plezier uit haalt. Als je volmaakt zou zijn dan ben je een robot. Je grootste overwinning is niet, dat je nooit faalt. Maar dat je weer opstaat als je bent gestruikeld. Ook als je struikelt kom je vooruit.

8. Haalbare stappen
Zet haalbare stappen. Wanneer de stap te groot is, begin dan met een kleine stap. Als je binnen 3 maand 25 kilo wilt afvallen is dit moeilijk haalbaar. Een ½ kilo afvallen per week is realistischer. Als dit lukt is dit een succeservaring wat stimuleert om de volgende kleine stap te zetten. 3 kleine stappen maken 1 grote. En vier de ‘kleine’ successen.

9. Concreet doelen stellen
Formuleer je actiepunt concreet en positief; wat wil je wel; ‘Ik ga iedere dinsdagavond hardlopen’, ‘Ik ga morgenochtend in gesprek met mijn werkgever over de werkdruk’ of ‘Ik sta op schooldagen om half zeven op waardoor ik meer relaxed ben voor de kinderen’. Als je zegt dat je niet meer ongezond wil eten of binnen een half jaar wilt stoppen met roken is dit vaag en nietszeggend. Je komt minder snel in actie.

10. Visualiseren
Zie je gewenste situatie voor ogen, alsof je het hebt bereikt. Wat heb je nodig om dit te realiseren?

11. Grip op je tijd / Ontspanningsoefeningen
Zie overige Tips & Tricks op de site.

Meer tips & tricks lezen over verschillende thema's? Deze vind je hier...